Fokus på solen

Härligt med den stundande sommaren och med den så väntar vi  såklart på värme och sol.  Nu vill man bara vara ute och njuta av solen. Som vanligt blir vistelsen i solen bättre med sunt förnuft. En solbränna är hudens försvar mot UV-strålning. Den gör att hudens hornlager blir tjockare, pigmentproduktionen ökar och pigmentet bli då mörkare.

palm-trees-916877__180

Hudens känslighet för solen påverkas bl a av hudfärg, tid du exponeras i solen och UV-strålningens styrka. Stor exponering för solen under lång tid ökar risken för maligna hudtumörer. Det gör dessutom att huden åldras i förtid och blir tjock, slapp och rynkig.

Ju längre tid i solen desto större risk för solbränna. Det första tecknet på en akut solskada är rodnad och stickningar i huden. Spf solskyddsfaktor, anger hur mycket längre du kan vara i solen innan du blir röd, detta i förhållande till om inget solskydd alls används. Huden i ansiktet är så mycket känsligare än huden på övriga kroppen. Därför bör du alltid ha högre solskyddsfaktor i ansiktet speciellt viktigt om man har ljus och/eller känslig hud.

 

  • Skydda med solhatt och kläder Undvik solexponering mellan kl 11.00 – 15.00 under sommarhalvåret. Detta är vid vistelse i solen mellan kl 11.00 – 15.00 (en T-shirt motsvarar ca Spf 10).
  • Använd solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor, tänk på att smörja in dig ofta (SPF >15 som skyddar både mot UVA och UVB).
  • Smörj in ett tjockt lager, en rejäl kupad hand går åt till hela kroppen.
  • Barn bör skyddas extra mot solens strålning eftersom barns hud är extra känslig.

Håll koll på din hud: dina leverfläckar och nytillkomna hudförändringar och undersök alla sår som inte läker. Kontakta hudläkare vid misstänkta hudförändringar. Njut och ha en riktig skön sommar.